donderdag 17 maart 2011

Paypal, mijn niet zo beste maatje,

na onze eerste onaangename kennismaking dacht ik dat onze vriendschap eindelijk de goede weg opging maar de laatste maand heb je me laten vallen als een baksteen. En dat nadat ik je vol vuur had aangeprezen bij Lief en ik hem overtuigd had om van jouw diensten gebruik te maken voor het kopen van een nieuw speeltje. Vol vertrouwen stortte ik eind februari een viercijferig bedrag van mijn bankrekening op Liefs account. Akkoord, onze namen zijn verschillend en daarom weigerde je halsstarrig om het bedrag op zijn account te storten. Foutje van mij, ik geef het toe. Maar mits een beetje research van jouw kant had je kunnen merken dat er op dat account al bedragen waren gestort van onze gezamenlijke rekening en dat ik dus helemaal geen vreemde ben van Lief. Maar goed, ik begrijp het: iedereen is liever lui dan moe.

Na een halve week begonnen Lief en ik nattigheid te voelen - en het was niet mijn vruchtwater dat brak - en belde ik je op voor meer informatie. Gezien het over Liefs account bij jou gaat, kon je me echter telefonisch geen concrete informatie bezorgen. Geen probleem, ik heb bij een bank gewerkt, ik ken de regels van de wet van de privacy en heb hier begrip voor. Wel gaf je me mee dat het bedrag binnen tien werkdagen zou teruggestort worden *slik* Tien dagen om een overschrijving op te maken en het bedrag terug naar mijn bankrekening te sturen?! Jij bent écht liever lui dan moe.

Een week later begonnen we een mailwisseling: Lief was het beu om op zijn geld te wachten, wat zeg ik? Hij verdenkt jou er zelfs van zijn geld kwijt te zijn gespeeld! Aantijgingen waartegen ik je met hand en tand heb verdedigd trouwens. Maar je moet begrijpen, het gaat hier over een berg geld waarvoor hij lange uren heeft moeten maken. Het werd dus hoog tijd om uit te vissen waar dat geld zich bevond en dus trad ik via Liefs mail in contact met je. Sneaky, I know maar telefonisch wil je me geen informatie geven en Lief vertrouwt zulke zaken liever aan mij toe. Tot vijf keer toe heb ik je nu al vlakaf gevraagd op welke datum dat geld terug werd gestuurd naar mijn rekening. Duidelijker kan niet maar toch slaag je er in om me keer op keer een algemeen, nietszeggend antwoord te bezorgen. Om je geheugen op te frissen, geef ik hier een overzichtje van onze conversatie:

07/03/2011: "Na het lezen van uw e-mail begrijp ik dat uw vriendin van haar
bankrekening een overboeking heeft willen doen van **** EUR. Ik kan u
vermelden dat de overboeking dan inderdaad niet voltooid zal worden,
omdat de naam van de bankrekening overeen moet komen met de naam op de
PayPal-rekening.
Ik kan u vermelden dat wanneer een overschrijving na 4 werkdagen niet
voltooid is dat het bedrag binnen 10 dagen teruggestort wordt naar de
bankrekening waar het bedrag van afgeschreven is.
Afhankelijk van uw bank moet ik u vermelden dat het verwerken bij de
bank 30 dagen in beslag kan nemen, maar voor meer informatie hierover
kunt u het beste contact opnemen met uw bank."

Omdat ik deze uitleg echt waanzinnig vind, heb ik me proberen voorstellen hoe deze procedure in zijn werk gaat. Jij komt 's ochtends aan op kantoor, de lijst van de binnengekomen stortingen voor je neus en je loopt één voor één de stortingen na in een poging deze te koppelen aan het juiste account. Aangekomen bij mijn storting merk je dat de naam van de bankrekening van de opdrachtgever niet overeenkomt met de naam van het begunstigde account. Je legt de storting op het hoopje werk voor de volgende dag zodat je het nog eens kan bekijken, misschien is er in tussentijd al iets veranderd. Zo gaat het nog twee dagen door en dan merk je dat je de twee echt niet aan elkaar kan koppelen en beslis je dat het geld teruggestuurd moet worden. Het werk voor de terugstorting leg je op je hoopje werk voor binnen twee weken want de terugstorting direct in orde maken, daar heb je niet veel zin in. WTH?! Waarom al die bochten en omwegen toch?! Zou het niet veel gemakkelijker zijn om het geld direct terug te sturen? Het zou je heel wat werk besparen.

15/03/2011: "Wij kunnen u helaas niet aangeven wanneer het bedrag precies bij de bank aan gaat komen. Dit is voor ons ook niet na te gaan. Onze excuses hiervoor. Heeft u het geld nog steeds niet terug ontvangen op de bankrekening, voorziet u ons dan van onderstaande informatie zodat een onderzoek voor u kunnen instellen:

1. Naam van de bankrekeninghouder
2. Bankrekeningnummer
3. Naam van de bank
4. Bedrag
5. Valuta
6. Datum van de overboeking
7. Unieke overschrijvingscode
Zodra wij deze informatie hebben ontvangen, kunnen we voor u kijken of en wanneer het geld is teruggegaan naar de bank. "

Ik word niet graag als een achterlijke behandeld. Dat jij niet kan zien of weten wanneer mijn geld op mijn bankrekening aankomt besef ik ook wel, daar hoefde ik jouw bevestiging niet van te krijgen. Dat was ook helemaal niet de vraag, de vraag was: "Graag de exacte datum van terugstorting." Simpel zou je denken, maar dat ben jij blijkbaar ook. Ondanks mijn uitgebreide uitleg in de eerste mail was het ook deze keer te moeilijk om wat logische verbanden te trekken. Ik begin me toch vragen te stellen bij je verstandelijke mogelijkheden, zou je je daar eens niet voor laten nakijken? Het is maar een vriendschappelijke raad.

16/03/2011: "Na het bekijken van uw PayPal-rekening zie ik dat het geld inderdaad is teruggestuurd naar de bankrekening. Wanneer een betaling niet geplaatst kan worden, zal het naar de dezelfde bankrekening teruggestuurd worden. Dit kan tot 30 dagen in beslag nemen."

Hallelujah! Nadat ik je het lijstje informatie heb bezorgd, weet je me ein-de-lijk te vertellen dat het geld is teruggestort. Wat.Een.Vooruitgang! We weten nu dat het geld is teruggestort maar wederom, ondanks mijn herhaaldelijke vraag, noem je niet de exacte datum waarop het bedrag van jouw rekening is afgeschreven. In plaats daarvan vind je het nodig om me nog eens een lesje in jouw policy te geven. Guess what?! Na een mailwisseling van meer dan een week ken ik jouw policy bijna uit het hoofd! Wat wel nieuw is, is dat dit tot 30 dagen zou kunnen duren. Dat moet je me toch eens nader uitleggen: een overschrijving tussen twee banken duurt maximaal drie werkdagen (ja, ik heb nog op een hoofdzetel van een bank gewerkt, daar leer je zulke dingen). Waarom zou het dan tot 30 dagen in beslag kunnen nemen om een simpele overschrijving te doen?! Ofwel speel jij met mijn kloten die ik niet heb maar wel aan het kweken ben, ofwel verberg jij iets voor mij, zoals bv. dat jij het geld wat langer op je rekening houdt om er nog wat extra interesten van te kunnen trekken. Dat lijkt, na navraag op Twitter, ook een onderdeel van jouw policy te zijn, maar dan wel een onderdeel dat je angstvallig verborgen houdt voor je klanten.

Gisterenavond zijn mijn stoppen een beetje doorgeslagen. Wat wil je ook: je houdt ons al tien dagen mailsgewijs aan het lijntje en we hebben dat geld al bijna drie weken niet meer gezien. Het huis staat onder hoogspanning en het enige waar we nog over kunnen praten, is jouw laksheid en falende communicatie. Ik heb dan ook mijn vriendelijkheid laten vallen en heb je het volgende gemaild:

"Wanneer juist is dat bedrag teruggestort? Op welke datum exact? Dat vraag ik jullie nu al vijf keer en elke keer krijg ik een algemeen, nietszeggend antwoord. Hoe moeilijk kan het eigenlijk zijn om mij exact te vertellen op welke datum dat bedrag terug is afgeschreven van jullie rekening?? Hoe lang een overschrijving naar een andere bank duurt, hoef ik niet te weten, met een ex-bankbediende als vriendin weet ik dat waarschijnlijk beter dan jullie."

Een volstrekt begrijpelijke reactie na de afgelopen dagen, toch? Hoewel ik twijfelde of je nog met een antwoord op de proppen ging komen, wist je me net het volgende te vertellen:

"Wij kunnen u informeren dat het bedrag van **** EUR op 1 maart 2011 in ons systeem is binnen gekomen. Omdat er geen voldoende informatie was om dit te plaatsen op uw PayPal-saldo is dit op 14 maart 2011 weer teruggestort naar de bankrekening waarvan het bedrag is gekomen. Wat van belang is als wij geld gaan plaatsen op de PayPal-rekening dat in ieder geval de naam van de PayPal-rekeninghouder moeten overeen komen met de naam van de bankrekeninghouder. Verder moet over de bankrekening zijn toegevoegd aan de PayPal-rekening of de unieke overschrijvingscode zijn gebruikt."

Je kon het toch weer niet laten om een vermanend vingertje op te steken hé? Maar goed, laat ik gewoon doen alsof ik dat niet gelezen heb.

Ik weet niet of we na dit debacle nog betaalmaatjes kunnen blijven. Misschien moet je toch eerst eens werken aan je communicatievaardigheden en dan zien we nog wel.
De groeten!

2 opmerkingen:

Noelle zei

Ik heb het gevolgd op Twitter, dit verhaal en wat ontzettend rot dat het zo lang moest duren en dat ze niet gewoon even een oplossing konden vinden. Kan me niet voorstellen dat dat ene minuutje echt zolang uitgesteld moest worden -_- Ik heb gelukkig nog nooit problemen gehad met mijn Paypal *afkloppen*

LilKim8 zei

Haha, er was niet naast te lezen op Twitter idd, ik was echt zooo pissig. Ik had voordien ook nooit problemen met Paypal en vind het heel gemakkelijk om in US te kopen maar voor aankopen dichterbij zoek ik in het vervolg wel een andere oplossing.