vrijdag 2 april 2010

Gordon Ramsay stelt "Wereldgerechten" voor in Amsterdam

Wie mij kent, weet dat ik een liefhebber van Gordon Ramsay ben. Toen mijn collega me vertelde dat hij naar een liveshow van de beste man ging kijken, zag ik groen van jaloezie. Een andere collega echter had nog geen kompaan gevonden voor de avond en na een subtiele hint van de eerste ("Neem Kim toch mee") mocht ik afgelopen maandag afzakken naar de Theater Fabriek in Amsterdam! We zaten op de dertiende rij, niet dicht genoeg om Gordons zweet te ruiken maar wel dicht genoeg om de heerlijke kookgeuren te kunnen opvangen. Hier het verslag mét beeldmateriaal!



Koken on stage
In de tot een theater omgebouwde fabriek aan Czaar Peterstraat werden we verwelkomd door Chimene van Oosterhout. Als host van dienst praatte zij de avond aan elkaar, voor zover dat mogelijk is want Gordon Ramsay bleek al snel een echte spraakwaterval te zijn. Op podium stond een volledige keuken opgesteld met wasbak, keramische platen en drie ovens. Aan weerszijden van de keuken zaten acht gelukkige wedstrijdwinnaars, zij mochten letterlijk op Gordons vingers staan kijken. Zij hadden ook nog het lekkere voorrecht om de gerechten die Gordon Ramsay bereidde te mogen opeten.



Komisch talent
We ontdekten al snel dat Gordon Ramsay over komisch talent en relativeringsvermogen beschikt. Voor hij de keuken in dook, beloofde hij ons dat er niet geroepen zou worden, dat doet hij alleen als er "nietsnutten in de keuken staan". Zijn eigen hulpje Stuart een nietsnut noemen, zou hem wel eens zuur kunnen opbreken, en dus hield hij zoals beloofd zijn stem de hele avond gedempt. Enkel de cameraman die na herhaaldelijke vraag van Gordon Ramsay om even de inhoud van de pan te filmen nog altijd zijn gezicht aan het filmen was, moest het even ontgelden maar daar konden we alleen maar om lachen.



Wie echter steeds groener begon te lachen naarmate de avond vorderde, was Robert Jensen. Hij had 's ochtends een interview gehad met Gordon Ramsay en had naar verluidt "been cracking my balls". Hij kreeg in de loop van de show dan ook een koekje van eigen deeg, tot groot jolijt van het publiek.

Ook ik, als enige Belg in de zaal, kreeg het te verduren toen hij Wales de appendix van Engeland noemde en die situatie vergeleek met Nederland en België.

Wereldgerechten
Tussen het kletsen en grappen door maakte Gordon Ramsay ook tijd om een volledig diner in elkaar te boksen. In minder dan drie kwartier tijd maakte hij een soepje van schelpen met aardappel en pancetta, lamskroontje met een korst van broodkruimels en ratatouille van aubergine, courgette en kerstomaatjes en als dessert een tartatin. Met de tartatin speelde hij echter vals: omdat er niet genoeg tijd was om die te bakken, had hij er al twee klaargemaakten in de oven staan. Eén daarvan was voor de winnaars op podium, de andere ging naar een zieke man die op zijn brancard naar de Theater Fabriek was gekomen. En zo toonde Gordon Ramsay dat er onder zijn bullebakkenimago ook een klein hartje schuil gaat.



Let's get personal
Na het bereiden van de maaltijd mochten er vragen worden gesteld door het publiek. We kwamen te weten dat voetbal, naast koken, zijn grote passie is en dat India één van zijn favoriete landen is. Een eigen, sterke visie en het lef om buiten je grenzen te stappen, beschouwt Gordon Ramsay als de belangrijkste kwaliteiten voor een kok.



De show duurde in totaal bijna anderhalf uur en leerde me dat Gordon Ramsay diep van binnen een klein hartje heeft en dat, als zijn restaurants failliet gaan, hij nog altijd een carrière als stand-up comedian kan beginnen.

Geen opmerkingen: