donderdag 15 oktober 2009

Zo krom is de gezondheidszorg in België

België is best een goed land om in te leven: goede gezondheidszorg, goed sociaal vangnet en gelijke rechten voor man en vrouw. Er is echter één ding dat je niet mag doen in dit land en dat is zwaar ziek worden. Niet alleen verlies je een boel inkomsten als je lange tijd thuis moet zitten en je terug moet vallen op het ziekenfonds, daarnaast kan een zware ziekte véél kosten meebrengen, meer kosten dan je inkomsten hebt op dat moment. Gelukkig worden veel kosten wel gedekt door de gezondheidszorg maar in sommige gevallen worden er geen terugbetalingen voorzien, zoals in het geval van een goede vriendin van mij.

Na een lange periode van blaasontstekingen en de één na de andere ziekte (op het laatste kon ze nog amper op haar benen staan) werd bij deze 27-jarige meid het chronisch vermoeidheidssyndroom vastgesteld. Door (haar toen onbekende) voedselintoleranties is haar darmwand verdund, waardoor gaatjes zijn ontstaan, waardoor virussen haar darmen zijn binnengedrongen, dat er voor zorgt haar hartkleppen zijn verzakt en ze meer melkzuur in haar hersenen aanmaakt, wat op zijn beurt weer zorgt voor depressies (dat is wat ik heb kunnen onthouden van de uitleg). Een hele brok dus, ik moest echt ff slikken toen ze het vertelde. Het gevolg is dat haar dagen bestaan uit werken, eten en slapen. Letterlijk. Om half tien ligt ze meestal al in haar bed terwijl ze vroeger een actieve meid was met altijd wel zin in een feestje.


De dokter heeft haar beloofd dat ze er met de tijd terug bovenop zal komen maar ze zal nooit meer dezelfde zijn. Het belangrijkste is nu dat haar immuunsysteem weer versterkt wordt. Daarvoor krijgt ze twee keer per week epiduraal B12 ingespoten en moet haar vriend dagelijks een spuit vitaminen in haar buik leegspuiten. Een hele beproeving als je niet van spuiten houdt. En alsof dit nog niet genoeg leed is, kreeg ze van het RIZIV ook nog eens te horen dat die spuiten niet worden terugbetaald. 1000€ maandelijks moet ze zelf ophoesten. Laat ik dat herhalen om het te laten doordringen: D U I Z E N D euro! Dat is verdomme 2/3 van een loon.


Maar het ergste moet nog komen. Haar CVS is biologisch bepaald, het zijn haar organen en afweersysteem die ervoor hebben gezorgd dat ze ziek is geworden. Je kan ook psychiatrische CVS hebben: door een depressie, psychiatrische aandoening of een schokkende gebeurtenis (zoals een ongeluk) kan je CVS ontwikkelen. Door je "slechte" gedachten falen je organen, zoiets. Voor deze laatste categorie volstaat het vaak om enkele sessies bij de psychiater te volgen om alles terug op het juiste spoor te krijgen. En guess what? Deze categorie CVS-patiënten krijgen hun behandeling WEL terugbetaald! Dat is toch bijna niet te geloven! Mijn mond viel echt open toen ze dat vertelde. De reden voor deze terugbetaling is dat de behandeling natuurlijk een stuk goedkoper is en dat CVS nog een redelijk nieuwe ziekte is (15 jaar "oud"). Daar zijn die patiënten van de eerste categorie vet mee. Het is zelfs zo erg dat als je de behandeling niet kan betalen, tja, je gewoon geen behandeling krijgt :O Dat zijn gewoon Amerikaanse toestanden, ik wist niet eens dat dat in België nog bestond.


Mijn vriendin heeft besloten om, als ze zich beter voelt, te gaan strijden voor die terugbetaling. Gezien zij een kleine BV is (god, wat vind ik dat maf om over mijn vrienden te zeggen), kan zij haar bekendheid aanwenden om dit probleem aan te kaarten. En natuurlijk wil ik haar daar héél graag bij helpen. Ze zei al dat ik, als ik een bekende columniste ben, maar eens een column over haar moet schrijven maar ik heb er nog eens over nagedacht en ik wil eigenlijk wel haar ghostwriter worden voor een boek over die zware ziekteperiode en de opbrengst dan schenken aan onderzoek naar CVS. Ik moet het haar nog voorstellen maar ik denk wel dat ze het leuk zou vinden. Dit wordt zeker vervolgd, als zij zich wat beter voelt ;)

3 opmerkingen:

Ioni zei

Jeetje wat lullig zeg. Ik wist niet dat je zo aan de kant geschoven kon worden in België. Niet dat het hier een haar beter is hoor...

Bah bah bah. Ik hoop dat jullie wat kunnen bereiken met jullie bekendheid.

Veel succes en sterkte!

Inge en Steffen zei

Dat vind ik nu toch ook wel ongelooflijk! En zoals je zegt, precies amerikaanse toestanden, het zou toch echt niet mogen. Eigenlijk zou het zelfs omgekeerd moeten zijn, als het genetisch is, zou het zeker moeten terugbetaald worden.

Sterkte!

LilKim8 zei

@ Ioni: ik wist dat dus ook niet! Ik ging er van uit dat het grootste deel van de kosten gewoon terugbetaald werden. Het is zelfs zo erg dat als je niet kan betalen, je maar moet creperen. Gelukkig moet ze die spuiten niet heel haar leven krijgen maar in tussentijd spendeer je er wel al je spaargeld aan :s

We gaan er hard voor strijden dat de mensen na haar dat niet meer hoeven te doen!

@ Inge en Steffen: ja, idd, dat zou toch het meest logische zijn. Biologisch kan je niets aan doen, psychiatrisch heb je voor een deel toch zelf in handen.